Química de Produtos Mariños
O Grupo de Química de Produtos Mariños do IIM, tamén coñecido como QPM, reúne tres piares fundamentais para poder subministrar os mellores produtos do mar.
A calidade, a seguridade e o valor nutricional. A nutrición é unha das funcións chave da vida e o océano xoga un papel fundamental na subministración de produtos para unha dieta equilibrada.
Porén, garantir a calidade destes produtos é unha tarefa complexa pero de grande importancia. O IIM-CSIC, a través do seu grupo de Química de Produtos Mariños (QPM), traballa no desenvolvemento de novos métodos para preservar a calidade orixinal do produto. O seu traballo de investigación presta especial atención á química e bioquímica dos produtos, ás potenciais alteracións sufridas durante o procesamento e á conservación e o potencial impacto destas sobre a saúde de quen os consume.
Como resultado, o grupo é capaz de proporcionar novas solucións para conservar a calidade dos produtos durante o procesamento grazas ao uso de altas presións e á adición de antioxidantes naturais. Tamén se apoia na proteómica para estudar as alerxias e os parasitos alimentarios, como o anisakis, así como a resposta inmunitaria que inducen. Ademais, o grupo QPM concéntrase no estudo dos ácidos graxos poliinsaturados e o seu impacto sobre o metabolismo e a saúde tanto humana como do gando.
O grupo desenvolveu tamén diversas plataformas de proteómica e lipidómica para estudar a relación entre o consumo de produtos do mar e a saúde humana.
- NANOSEAOMICS -
<p>Programa Ciencias Mariñas: Combinación de técnicas -ómicas e biosensores nanotecnolóxicos para a detección de riscos biolóxicos en alimentos de orixe mariño</p>
Investigador/a Principal:CarreraMouriñoMónicaInstitución financiadora:El Programa de Ciencias Mariñas de Galicia es 1 de los 5 programas de Ciencias Marinas de los Planes Complementarios de I+D+I del Plan de Recuperación Transformación y Resilencia. Financiado por FEMP/FEMPA.Financiamento para o IIM-CSIC:107065€Doao - IMTACAL -
<p>Programa Ciencias Mariñas: Calidade das macroalgas cultivadas en sistemas IMTA</p>
Investigador/a Principal:MedinaMéndezIsabelInstitución financiadora:El Programa de Ciencias Mariñas de Galicia es 1 de los 5 programas de Ciencias Marinas de los Planes Complementarios de I+D+I del Plan de Recuperación Transformación y Resilencia. Financiado por FEMP/FEMPA.Financiamento para o IIM-CSIC:13800€Doao - TRESGAL -
<p>Programa Ciencias Mariñas: Transformando para a resiliencia do entorno litoral galego</p>
Investigador/a Principal:MedinaMéndezIsabelInstitución financiadora:El Programa de Ciencias Mariñas de Galicia es 1 de los 5 programas de Ciencias Marinas de los Planes Complementarios de I+D+I con las CCAA del Plan de Recuperación Transformación y Resilencia (NextGenerationEU).Financiamento para o IIM-CSIC:11040€Doao - SUSTAINFEED -
<p>Development of highly sustainable less/zero competing-food aquafeeds for European aquaculture using low carbon and zero waste ingredients</p>
Investigador/a Principal:MedinaMéndezIsabelInstitución financiadora:EIT-Food project co-funded by the European UnionFinanciamento para o IIM-CSIC:138961€Doao - CLiMB-Out -
<p>ChiLd MicroBes predict how to stay away from Obesity</p>
Investigador/a Principal:MedinaMéndezIsabelInstitución financiadora:EIT-Food project co-funded by the European UnionFinanciamento para o IIM-CSIC:187718€Doao
- Robert Stryinski; Elzbieta kopienska-Bierna; Mónica Carrera (2022) Proteomic advances in seafood and aquaculture " Food Proteomics: Technological advances, current applications and future perspectives" Elsevier
- Ana G. Abril; Tomás G. Villa; Pilar Calo-Mata; Jorge Barros-Velázquez; Mónica Carrera (2022) Application of proteomics to the identification of foodborne pathogens " Food Proteomics: Technological advances, current applications and future perspectives" Elsevier
- Kunicka Zuzanna; Mierzejewski Karol; Kurzy¿ska Aleksandra; Stryi¿ski Robert; Mateos Jesús; Carrera Mónica; Golubska Monika; Iwona Bogacka (2022) Analysis of changes in the proteomic profile of porcine corpus luteum during different stages of the oestrous cycle: effects of PPAR gamma ligands Reproduction, Fertility and Development DOI:10.1071/RD21248
- Barbosa, R.G.; Trigo, M.; Zhang, B.; Aubourg, S.P. (2022) Effect of Alga Gelidium sp. Flour Extract on Lipid Damage Evolution in Heated Fish Muscle System Antioxidants DOI:10.3390/antiox11050807
- Malga, J.M.; Trigo, M.; Martínez, B.; Aubourg, S.P. (2022) Preservative Effect on Canned Mackerel (Scomber colias) Lipids by Addition of Octopus (Octopus vulgaris) Cooking Liquor in the Packaging Medium Molecules DOI:10.3390/molecules27030739
- PhD - Robert Stryinski (06/10/2022) Proteome profiling of the parasitic nematode Anisakis simplex s. s. University of Warmia and Mazury (UWM) (UWM)
- TFM - SARA PÉREZ POLO (26/07/2022) Identifying natural bioactive peptides from the common octopus (Octopus vulgaris Cuvier, 1797) skin mucus by-products using proteogenomic analysis UNIVERSIDAD DE CADIZ (UCA)
- TFM - Ana Raner (09/09/2021) Effects of the high-fat high-sucrose diet and fish oil supplementation on oxidative modifications of proteins and phosphatidylcholines in the rat brain UNIVERSITY OF PRIMORSKA
- PhD - SILVIA MUÑOZ SANTIAGO (26/03/2020) Estudio Proteómico y Lipidómico de las rutas moduladas por el consumo de ácidos grasos poliinsaturados w-3 de origen marino y sinergia con iminoazúcares en un contexto de dieta obesogénica Univerdidad de Vigo (UVigo)
- TFM - Pedro Nozal Cantanero (07/01/2020) Estudio del efecto de la inclusión de Fucus spiralis liofilizado n un envase biodegradable de gelatina, sobre la calidad de abal/a conservada en refrigeración a 4ºC Universitat Oberta de Catalunya (UOC)
<p>Determinación de la calidad sensorial y química de especies marinas refrigeradas conservadas en distintos tipos de envases</p>
Investigador/a Principal:AubourgMartínezSantiago PedroInstitución financiadora:CETMARFinanciamento para o IIM-CSIC:10145€Doao- ResiduoZero_2 -
<p>Residuo Zero: Puesta en marcha de una planta piloto par ala transformación y elaboración de nuevos productos procedentes de la transformación de dorada y lubina Culmárex y en los planes de etiquetado de nuevos Productos.</p>
Investigador/a Principal:MedinaMéndezIsabelInstitución financiadora:Culmarex S.A.Financiamento para o IIM-CSIC:24705€Doao - ResiduoZero -
<p>Residuo Zero: Puesta en marcha de una planta piloto par ala transformación y elaboración de nuevos productos procedentes de la transformación de dorada y lubina Culmárex y en los planes de etiquetado de nuevos Productos.</p>
Investigador/a Principal:MedinaMéndezIsabelInstitución financiadora:Culmarex S.A.Financiamento para o IIM-CSIC:25625€Doao
- Capacidades | Desenvolvemento de probas de bioactividade in vitro para biomoléculas mediante o uso de liñas celulares e análises de expresión xénica específicos
Desenvolvemento de técnicas (metabolómica, proteómica, xenómica, lipidómica e biomarcadores) para caracterizar a resposta das células a diferentes biomoléculas e validar a súa actividade e seguridade.
- Capacidades | Control da trazabilidade e a etiquetaxe
Desenvolvemento de biomarcadores específicos e técnicas de -ómica para cuantificar alérxenos e facer seguimento da composición específica e a orixe xeográfica para a trazabilidade da calidade e a prevención do fraude alimentario e das pesquerías non reguladas.
- Capacidades | Desenvolvemento de etiquetaxe intelixente e activa dos alimentos
Desenvolvemento de etiquetas intelixentes para os alimentos baseadas en modelos de oxidación, crecemento microbiano, etc. que permitan a quen os consume saber cando os alimentos xa non son aptos para o seu consumo, axudando a evitar o desbaldo de alimentos, e que informen sobre a súa frescura, temperatura do paquete, etc.
- Capacidades | Desenvolvemento e aplicación de aditivos naturais e técnicas innovadoras de procesamento para a conservación dos produtos do mar
Desenvolvemento e aplicación de aditivos naturais (p. ex., extractos de algas e outros antioxidantes lipófilos) con propiedades antimicrobianas e antioxidantes, así como métodos innovadores de procesamento e conservación dos alimentos (p. ex., alta presión hidrostática) para mellorar a conservación e alongar a data de caducidade dos produtos do mar.
- Capacidades | Avaliación do período de conservación dun produto e desenvolvemento de sistemas de envasado personalizados para os produtos do mar
Avaliación da viabilidade e duración do período de conservación dos produtos do mar. Desenvolvemento e adaptación ad hoc de sistemas innovadores de envasado de alimentos (atmosferas modificadas, etc.) para mellorar a calidade, garantir a seguridade e alongar o período de conservación dos produtos da pesca e da acuicultura.
- Patente | Derivados de galatos de alquilo como antioxidantes e surfactantes
Autoría: Juan Carlos Morales Sánchez, Ricardo Lucas RodrÍguez, Olivia Sánchez Maldonado, Francesc Comelles Folch, José Luis Parra Juez, Isabel Medina Méndez
A invención relaciónase cun composto derivado dun galato de alquilo e o seu método de produción, así como co seu uso como surfactante e axente oxidante, en particular como parte dunha composición en forma de emulsión. Podes ver información máis detallada premendo aquí.
- Patente | Procedemento e kit para a identificación das principais especies comerciais de lagostinos e camaróns
Autoría: Lorena Barros Tajes; Isabel Medina; Igancio Ortea; José Manuel Gallardo
Procedemento e kit para a identificación das principais especies comerciais de lagostinos e camaróns (orden Decápodos) pertencentes ás familias Penaeidae (Penaeus monodon, Farfantepenaeus notialis, Fenneropenaeus indicus, Fenneropenaeus merguiensis, Litopenaeus vannamei), Solenoceridae (Pleoticus muelleri) e Pandalidae (Pandalus borealis) en produtos e subprodutos frescos, refrixerados, conxelados e/ou procesados. Podes ver información máis detallada premendo aquí.
- Patente | Compostos con actividade antiinflamatoria
Autoría: Juan Carlos Espin de Gea; Juan Carlos Morales Sánchez; Isabel Medina
Compostos para o tratamento de procesos inflamatorios implicados en numerosas doenzas, tales como as doenzas inflamatorias do intestino. A invención refírese principalmente a compostos incluídos en certa fórmula xeral e ao procedemento para obtelos. Podes ver información máis detallada premendo aquí.
- Patente | Procedemento para a identificación das principais especies comerciais da familia Merlucciidae ao longo da cadea de subministro de alimentos mediante espectrometría de masas
Autoría: Mónica Carrera; Lorena Barros; José Manuel Gallardo; Carmen Piñeiro; Daniel López; Jesús María Vázquez
- Patente | Procedemento para evitar a putridez e a perda de calidade do peixe en produtos frescos e procesados
Autoría: Isabel Medina; José Manuel Gallardo Abuín; Ana Alonso Pérez; Manuel Pazos Palmeiro; Juan Fernández Bolaños Guzmán; Isabel Sánchez Alonso
A prevención da putridez do peixe e a perda da súa calidade consiste en reducir a susceptibilidade á oxidación mediante a produción dunha barreira para o osixeno mediante o glaseado e a adición de hidroxitirosol como antioxidante hidrosoluble natural. A técnica tamén é aplicable aos produtos de peixe e crustáceos. Podes ver información máis detallada premendo aquí.